Rusland grote verliezer van vrouwenopstand in Iran.

Wat lang maar boeiend artikel van prof. dr. Afshin Ellian.

Azadi’ (vrijheid) roepen de Iraanse jongeren onder leiding van vrouwen. De Perzische dochters dagen de islamitische tirannie uit. Ze willen niet langer in naam van de middeleeuwse oprichters van de islam Mohammed, Umar of Ali worden onderdrukt. Ze scanderen ’Leven, vrijheid en vrouw’. Zij willen niet langer mishandeld en vernederd worden. Daarom komen Iraanse vrouwen in opstand.

De zelfbenoemde zonen van Allah schieten op de vrouwen, ik heb foto’s gezien van vrouwen die met traangas waren beschoten. Met oorlogswapens zoals kalasjnikovs schieten ze op jonge vrouwen, die niets anders willen dan vrijheid. De islamisten zijn echte vrouwenhaters. Ze haten liberalen omdat die liberale opvattingen hebben, ze haten linkse mensen – van marxisten tot niet-marxisten – omdat die atheïst zijn, maar ze haten vrouwen omdat die vrouw zijn.

Giftige vruchten

Dit zijn de giftige vruchten van een religieus regime dat de wetten uit de 14e eeuw wil handhaven. Ook die vrouwenhaters, de zelfbenoemde zonen van Allah, zijn het product van de islamitische statelijke opvoeding. Iraanse vrouwen willen het kwaad, de politieke islam, met wortel en tak uitroeien.

In de voorbije dagen heb ik diverse mensen gesproken die in Iran wonen. Op de vraag wat de demonstranten willen, was het antwoord eenduidig: geen religieuze staat. Iedereen die ik sprak, benadrukte dat er sprake is van woede, een ongekende collectieve woede. Het is onduidelijk of de Iraanse leider Ali Khamenei leeft. Hij is geopereerd vanwege een darmobstructie. De ernstige toestand van Khamenei wilden ze geheimhouden, maar het bericht is ook door The New York Times bevestigd. Ze zoeken nu naar een gezagvolle ayatollah met politieke ervaring, als opvolger van Khamenei. Die is er simpelweg niet.

Moordmachine

Sinds de islamitische staat in Iran is opgericht, kent Iran een ingewikkeld veiligheidssysteem. Iran beschikt over een volwaardig leger (landmacht, luchtmacht en zeemacht), de Islamitische Revolutionaire Garde (landmacht, luchtmacht en zeemacht), de Basij (militie) en de buitenlandse arm van de Revolutionaire Garde, Quds. De Revolutionaire Garde is volgens de Iraanse grondwet belast met het verdedigen van de islamitische revolutie. De ideologische inrichting van de Iraanse strijdkrachten wordt vaak vergeleken met het naziregime: de SS (Revolutionaire Garde) en de SA (Basij-militie). Al met al beschikken ayatollahs over een omvangrijke moordmachine.

Rusland

Gesteld dat het regime ten val komt, dan is Rusland de grote verliezer van de vrouwenopstand in Iran. Rusland heeft Teheran hard nodig om via Iran goederen vanuit de Perzische Golf te importeren. Ook willen deze landen samen de westerse sancties omzeilen. Bovendien heeft Rusland de Iraanse wapenproductie nodig. Nu al gebruiken de Russen Iraanse drones in Oekraïne. Het Westen en de oliemarkt hebben er baat bij als de ayatollahs weg zijn: olie en gas stromen dan naar het Westen. Ook dit zou slecht nieuws zijn voor het Kremlin (prijsdaling). De val van de ayatollahs zou ook een welkome gebeurtenis zijn voor Israël. Eindelijk zou de grootste sponsor van het terrorisme verdwijnen.

Eigenlijk is iedereen behalve Rusland blij met het verdwijnen van het regime van de ayatollahs. Kan dit regime door een nog erger regime worden opgevolgd? Nee, erger dan dit kan niet. En als het een burgeroorlog wordt? Dan is er voor de eerste keer een oorlog van allen tegen de islamisten. Uiteraard hoopt niemand dat er een burgeroorlog komt. De zelfbenoemde zonen van Allah lijken op een moordmachine zonder barmhartigheid.

De Perzische dochters zonder hoofddoek versus de ayatollahs.

Bron: prof. dr. Afshin Ellian 27 sept. 2022 in de Telegraaf.