Leden van Joodse sekte Lev Tahor gearresteerd bij massale inval aan grens Mexico

Ongeveer 20 Joden die behoren tot de extremistische Lev Tahor-sekte zijn gearresteerd bij invallen door Mexicaanse immigratie-autoriteiten.

De inval vond plaats in een Mexicaans centrum voor migratiecontrole aan de grens met Guatemala, waar de sekteleden werden vastgehouden, aldus het bericht.

Volgens Mexicaanse berichten worden de sekteleden onder “onmenselijke omstandigheden” vastgehouden. 

De families protesteerden ook tegen de arrestaties en beweerden dat de 20 Joden die bij de inval werden aangehouden allemaal de nodige vergunningen en papieren hadden om in het Centraal-Amerikaanse land te verblijven.

Amir verliet de sekte in 2019 en probeert sindsdien zijn nu vierjarige zoon te redden die hij gedwongen werd achter te laten. Hij werkt al twee jaar samen met de Mossad om informatie te verzamelen en een manier te bedenken om zijn zoon met succes uit de sekte te halen.

Informatie over de sekte die door Amir’s team werd verkregen omvatte rapporten over kindermisbruik en verwaarlozing van de kinderen, waaronder foto’s van kinderen in kooien.

Wat is Lev Tahor, de extremistische Joodse haredi-sekte?

Lev Tahor werd in de jaren tachtig in Israël opgericht en beoefent een fundamentalistische versie van hassidisme. Tot de wetten van de sekte behoren de eis dat vrouwen zich van top tot teen in het zwart moeten hullen, en de eis dat jonge meisjes moeten trouwen met oudere mannen.

Hun leden bevinden zich in landen over de hele wereld, waaronder New York, Israël, Canada en Guatemala, en er zijn ook leden gesignaleerd in Turkije en Bosnië en Herzegovina. Verscheidene leden hebben duidelijk gemaakt dat zij naar Iran willen verhuizen, nadat zij trouw hebben gezworen aan opperste leider Ayatollah Ali Khamenei.

Leden van de sekte zijn in Israël en de VS berecht op grond van verschillende aanklachten, waaronder ontvoering van kinderen. In april werd leider Nachman Helbrans samen met een ander hooggeplaatst lid veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens ontvoering en sekshandel.

In het vonnis werd opgemerkt dat Helbrans “geen greintje berouw toonde voor zijn gedrag”. In zijn verdediging zei Helbrans dat hij alleen werd gestraft omdat “ik een vrome Jood was”, meldden haredi-media.

Bron: The Jerusalem Post, door Tal Spungin op 27 september 2022.