‘EU in zee met weer een oorlogszuchtige dictator’

Verkort weergegeven (volledige artikel zie onder)

Amper twee maanden na het gasakkoord tussen Europa en Azerbeidzjan heeft de nieuwe energiepartner opnieuw buurland Armenië aangevallen. Net als de rest van de wereld kijkt de EU toe bij de dodelijke agressie. Geopolitiek-experts vinden dat Brussel de deal moet terugdraaien.

Kopfoto: Azerbaijani President Ilham Aliyev (R) and European Commission President Ursula von der Leyen

„Tientallen Armeniërs kwamen deze week om het leven bij een nieuw Azerbeidzjaans offensief. Deze gebeurtenissen tonen dat het gasakkoord tussen de EU en Azerbeidzjan kortetermijndenken is dat haaks staat op de stellingname tegenover de Russische oorlog in Oekraïne.

Waarden

De oorlog in Oekraïne bracht de EU en de NAVO tot een niet eerder vertoonde eensgezindheid en krachtenbundeling, gebaseerd op gedeelde waarden op het gebied van onder andere mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Men voelde de urgentie om deze waarden te verdedigen tegen een autocratie, waar dergelijke waarden niet tellen.

Aliyev, President Repubblica Azerbajian

Vanwege het weren van gas uit Rusland, moet de EU op zoek naar alternatieve energiebronnen. Deze zoektocht bracht Von der Leyen naar Azerbeidzjan, dat op het gebied van democratie en mensenrechten op een nog grotere afstand staat van EU-waarden. Meerdere parlementen – ook het Nederlandse – hebben moties aangenomen waarin Aliyev wordt veroordeeld voor oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.

Martelen en moorden

Door het gasakkoord kan Azerbeidzjan zijn niet-democratische normen in eigen land en daarbuiten doorzetten. Binnenlands is de regering onder heerschappij van de familie Aliyev al drie decennia actief betrokken bij het systematisch martelen en moorden in gevangenissen, het tot zwijgen brengen van onafhankelijke media en het bespioneren, intimideren en veroordelen van politieke tegenstanders.

Aliyef

Aliyev is daarnaast al jaren bezig om tegenstanders van zijn regime in het buitenland, meestal op Europese bodem, uit te schakelen. Hij schafte bijvoorbeeld geavanceerde wapens aan om in te zetten tegen Armeniërs in Nagorno-Karabach. Ook vernietigde hij Armeens cultureel erfgoed.. Nu slaat Von der Leyen een andere weg in: zij steunt autocratie in plaats van democratie.

Heroverwegen

De EU heeft Azerbeidzjan en Armenië opgeroepen hun vijandelijkheden te staten, maar neemt geen enkele maatregel. Aliyev geniet van de straffeloosheid van zijn regime en vooruitzichten op nieuwe energie-overeenkomsten en kan zijn militaire macht ongestoord inzetten tegen Armenië. Wij dringen er bij de Europese Commissie daarom op aan alternatieven te zoeken voor dit twijfelachtige akkoord met Azerbeidzjan, vragen Europese leiders het gasakkoord te heroverwegen en vragen de EU-lidstaten een akkoord dat afhankelijkheid van Russisch gas zou vervangen door afhankelijkheid van Azerbeidzjaans gas niet te ratificeren.”

Jan Hoekema, oud-Kamerlid, en oud-ambassadeur; Harry van Bommel, oud-Kamerlid Leen van Dijke, oud-Kamerlid Prof. Gerhard Hooghers, RUG; Joel Voordewind, oud-Kamerlid; Dr. Anthonie Holslag, UvA

Bron: Buitenlandse betrekkingen de Telegraaf eind sept. 2022.

Volledige artikel