Wie is Liz? Wat Joodse kwesties betreft, lijkt de Britse Liz Truss in de voetsporen van Johnson te blijven.

Truss zegt dat ze zich inzet voor de visie van de Conservatieve Partij op Israël en zegt: “Er is geen grotere vriend voor het Verenigd Koninkrijk dan Israël.” Tijdens de campagne suggereerde ze zelfs dat ze open zou staan ​​voor het verplaatsen van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem , zoals de Verenigde Staten deden onder president Donald Trump.

Net als Johnson, die vriendelijke taal heeft gebruikt in de betrekkingen met joden en Israël en wiens overgrootvader van moederszijde een in Moskou geboren jood was, zegt ook Truss dat ze positieve associaties heeft met joden.

De nieuwe premier van Groot-Brittannië zegt dat ze veel Joodse vrienden heeft – en dat ze een vriend zal zijn voor de Joden in haar land en voor Israël.

Liz Truss in Israël als Minister van B.Z. voor G.B. samen met Lapid als collega B.Z. Israël.

Liz Truss verving Boris Johnson dinsdag als premier van het Verenigd Koninkrijk na een herschikking in hun conservatieve partij. Truss, een liberaal die rechts werd en op 46-jarige leeftijd een van de jongste mensen is die ooit de functie bekleedde, noemde een Joodse baas als inspiratiebron en beloofde antisemitisme te bestrijden in een interview met de Jewish Chronicle of London .

Het besluit van het Verenigd Koninkrijk om een ​​internationale verklaring van 2017 ter ondersteuning van een tweestaten oplossing in Israël niet te steunen, was een keerpunt in het Israëlische beleid van het land – onderdeel van een verschuiving naar rechts nadat de voorganger van Johnson, Teresa May, de macht had overgenomen. Voorheen had het VK doorgaans met andere Europese landen gestemd om beleid en verklaringen te steunen die kritischer waren over Israël.

Bron: Jeruzalem Post 15 sept. 2022