Verscheurd Syrië toch in trek als vakantieland: ’Code rood is slechts een advies’

DAMASCUS – Grote delen van het land liggen nog in puin, Islamitische Staat werkt aan een comeback en Turkije dreigt met een nieuw offensief tegen een Koerdische militie: Syrië is allesbehalve rustig, toch weten toeristen en filmmakers hun weg weer te vinden naar het verscheurde land waar het brute regime van Bashar al-Assad op de meeste plaatsten nog altijd de scepter zwaait.

„Je moet natuurlijk wel avontuurlijk ingesteld zijn”, zegt Rik Brinks, (midden op de kopfoto) eigenaar van CultureRoad, de enige Nederlandse reisorganisatie die trips naar Syrië organiseert. Afgelopen voorjaar de eerste, terwijl er voor de rondreis in september nog enkele plekken beschikbaar zijn.

Aleppo, delen van de stad zijn weer in opbouw.

Negatief reisadvies

Voor Syrië is nog altijd een negatief reisadvies van kracht. ’Het hele land is onveilig’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat expliciet waarschuwt dat Nederlanders het doelwit kunnen zijn van aanslagen en ontvoeringen. Brinks meent echter dat de plekken die hij met zijn groep aandoet, wel veilig zijn.

„Die code rood is slechts een advies”, aldus de touroperator. „Je ziet in de media alleen maar nare dingen over Syrië, maar het leven gaat daar ook gewoon door.

Link naar gehele artikel

Bron: Ralph Dekkers 9 aug. 2022 in de Telegraaf.