Irak: het land met twee. gezichten

Verkort artikel.

Een land bestuurd door radicale groeperingen en kapot gemaakt door ‘War on Terror’ en de daarop volgende burgeroorlog. Inmiddels horen we niet veel meer over Irak, maar moeten we niet iets doen om de ,mensen in dit noordelijkste land op de Heerbaan te helpen? Simon ging mee op verkenningsreis.

We landen in Koerdistan, een autonome deelstaat in Noord Irak. Over goed verzorgde wegen rijden we naar Erbil, na Bagdad en Bashra de grootste stad van Irak.

Markt in Koerdistan Noord Irak

De stad Erbil. Wat is het hier netjes. Ik ben veel in Egypte geweest en verwachtte ook hier een chaos van jewelste, maar het voelt hier haast Westers aan. Winkeltjes met kleding en goede producten, mooie restaurants en ruime wegen waar bijna niemand rijdt. Wel alles in typisch Arabische stijl. Maar geen schreeuwende marktkooplui. Het voelt hier veilig aan. Je merkt echt, hier wordt leven opgebouwd.

Witte tenten. We rijden de stad uit, de woestijn in, het oneindige tegemoet. Tot op een gegeven moment de eindeloze rijen witte tentdoeken opdagen van het vluchtelingenkamp waar Ex-IS-strijders worden opgevangen. Mensen vertellen over hun uitzichtloze situatie; Koerdistan wil ze niet hebben en teruggaan naar Irak zouden ze met de dood moeten bekopen. Toch is er op deze plek nog hoop, er zijn miniwinkeltjes en er is een soort mini-economie ontstaan.

Politieke kaart van Irak met Koerdistan Noord Irak (geel)

Gods eigen oplossing. Irak gaat gebukt onder verwoesting, trauma en geweld, maar toch gloort er hoop. Waar het grootste deel van Irak vrij gesloten is, zie je in de autonome regio Koerdistan dat zij ‘Verdragen hebben met Israël’ en je vrij over Joden kunt praten. Is het dan toevallig dat welvaart en de rust in dit deel van het land aanzienlijk groter is? Irak maakt deel uit van Assyrië. Is het niet Assyrië waarvan Jesaja profeteert dat zij samen met Egypte de Heer zullen dienen? Zal Israël zich niet als derde daarbij voegen en er zo zegen op de hele aarde zal zijn? Ja, God noemt Assyrië zelfs ‘het Werk van Mijn handen’ (Jesaja 19 vers 25). en God laat niet los wat Zijn hand begon!.

Bron: NEM (Near East Ministry) Juni magazine 2022.