De rampzalige gebeurtenissen die het Joodse volk in hun geschiedenis hebben getroffen

David Silver, Haifa 6 aug. 2022. Leerzaam artikel.

Zaterdagavond 6 augustus luidt een van de meest sombere dagen in de Joodse kalender in. Als de zon op zaterdagmiddag ondergaat, verandert de datum in de 9e dag van de maand Av. Als er iemand is die er nog steeds aan twijfelt dat de God van Israël bepaalde dagen heeft gereserveerd ( alle belangrijke nieuwtestamentische gebeurtenissen vinden plaats op een Oudtestamentische Levitische feestdag ), overweeg dan de volgende lijst van het optreden van rampzalige gebeurtenissen die het Joodse volk in hun geschiedenis hebben getroffen. Elk van de volgende gebeurtenissen, plus vele andere die niet worden vermeld, vond plaats op dezelfde datum in de Joodse kalender – de 9e van n.Chr. 2448

1312 v. Chr. Spionnen keren terug van 40 dagen in Israël met kwaadaardige rapporten van het Land van Israël. Joodse mensen huilen in wanhoop, geven de hoop op om het land Israël binnen te gaan.
3274/586 v.Chr. Vernietiging van de Eerste Tempel door de Babyloniërs, onder Nebukadnezar. Ongeveer 100.000 Joden werden gedood tijdens de invasie. Ballingschap van overgebleven stammen in zuidelijk koninkrijk naar Babylon
3830/70 n.Chr. Vernietiging van de Tweede Tempel door Romeinen, onder Titus. Meer dan 2.500.000 Joden sterven als gevolg van oorlog, hongersnood en ziekte. Meer dan 1.000.000 Joden verbannen naar alle delen van het Romeinse Rijk. Meer dan 100.000 Joden verkochten als slaven door Romeinen. Joden gedood en gemarteld in gladiatoren “spelletjes” en heidense vieringen.
3892/132 n.Chr. Bar Kochba opstand neergeslagen. Betar vernietigd – meer dan 100,00 doden.
3893/133 n.Chr. Turnus Rufus ploegt site van Tempel. Romeinen bouwen de heidense stad Aelia Capitolina op de plaats van Jeruzalem.
4855/1095 n.Chr. Eerste Kruistocht uitgeroepen door paus Urbanus II. 10.000 Joden gedood in de eerste maand van de kruistocht. Kruistochten brengen dood en verderf onder duizenden Joden en vernietigen veel gemeenschappen in Rijnland en Frankrijk volledig.
5050/1290 n.Chr. Verdrijving van Joden uit Engeland, vergezeld van pogroms en confiscatie van Joodse boeken en eigendommen.
5252/1492 n.Chr. Inquisitie in Spanje en Portugal culmineert in de verdrijving van de Joden van het Iberisch schiereiland. Families gingen uit elkaar, velen sterven door verdrinking, massaal verlies van eigendommen.
5702/1942 n.Chr. Nazi’s ondertekenen de Endlösung. De deportaties van het getto van Warschau naar het concentratiekamp Treblinka beginnen.
5754/1994 n.Chr. De dodelijke bomaanslag op het gebouw van het Joodse gemeenschapscentrum in Buenos Aires, Argentinië, waarbij 86 mensen om het leven kwamen en 300 anderen gewond raakten.

Jeruzalem valt

Overweeg deze tragische gebeurtenissen uit het verleden van Israël en laten we eens kijken naar wat Israël op de 9e n.Chr. 2022 onder ogen ziet.

1/. Israël en Iran staan op de rand van oorlog over het Iraanse kernwapenprogramma.
Iraanse doelen in Syrië worden minstens één keer per week aangevallen en Iraans toppersoneel dat betrokken is bij het nucleaire programma verdwijnt of sterft in mysterieuze omstandigheden.

2/. Hezbollah-leider Nasrallah dreigt openlijk de gas- en olieboorplatforms aan te vallen
die 80 km of 50 mijl uit de kust van Haifa zijn verankerd.

Waarom zou de 9e n.Chr. belangrijk moeten zijn voor christenen? De terugkeer van Yeshua om vanuit Jeruzalem over de aarde te heersen is afhankelijk van de Joden in Jeruzalem, die naar de hemel kijken en uitroepen “Baruch ha Bah B’ Shem Adonai” – “Gezegend is Hij die komt in de naam van de Heer.” (Matteüs 23:39) Een andere 9e tragedie in Jeruzalem zou op zijn minst de terugkeer van de Heer vertragen.