Archeologieoorlog – Palestijnse Autoriteit neemt bezit van een fort uit het Hasmonee-tijdperk.

Een PLO vlag wappert hoog boven Tel Aroma en verkondigt de verovering door de PA. (ingekort artikel, volledig zie onderaan)

Net zoals geen enkel ander land in de wereld zou toestaan dat de geschiedenis van zijn volk wordt beschadigd, mogen ook wij niet toestaan dat vandalen van de Palestijnse Autoriteit onze geschiedenis beschadigen.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft een andere archeologische werkplaats in Samaria gevorderd en omgevormd tot een “Palestijns Nationaal Archeologisch Park”. Het is de laatste in een reeks van Israëlische erfgoedlocaties in het gebied die verloren zijn gegaan aan de PA.

De PA gaat door met de vernietiging van Tel Aroma, een fort uit het Hasmonee-tijdperk in Samaria.

De archeologische vindplaats bevat historische vondsten die getuigen van een Joodse aanwezigheid sinds de Bijbelse periode, alsmede een fort uit het Hasmonee-tijdperk en grote oude waterreservoirs.

Onder de dekmantel van een sluiting wegens het coronavirus, waarbij inspecteurs van de Israëlische burgerlijke administratie thuis werden gehouden, rolde ondertussen de PA zware machines over de overblijfselen van de oude vesting, en bestraatte een toegangsweg die de overblijfselen van de 3.000 jaar oude vestingmuren en waterreservoirs heeft vernietigd. Op die manier consolideerde de PA haar overname van Tel Aroma.

Tel Aroma oorspronkelijk

De PA bouwde ook een moskee op de heuvel bij de archeologische site, terwijl een uniek versierde Herodiaanse muur werd gestolen.

De locatie bevindt zich in gebied B, dat onder het burgerlijk bestuur van de PA valt, waardoor de toegang van Israëli’s om de plaats te bezoeken en de vondsten te bewaren, beperkt is.

Yossi Dagan, hoofd van de Regionale Raad van Samaria, verklaarde woensdag dat “we in de afgelopen jaren getuige zijn geweest van een nieuw soort terrorisme” dat tot doel heeft de Joodse geschiedenis in Samaria te vernietigen.

Bron: Aryeh Savir 5 augustus 2022. Onderwerp: archeologie, Samaria op de Westoever.

Volledig artikel Israël Today.