Palestijnse boer vindt afgodsbeeldje van Kanaänitische god Anat

Een Palestijnse boer heeft een afgodsbeeldje gevonden van de Kanaänitische god Anat. Het beeldje is volgens archeologen 4500 jaar oud en stamt nog uit de tijd voordat het volk van Israël het land in de Bijbel in bezit kreeg. Jamal Abu Raid, die voorzitter is van de antieke en culturele nalatenschap in Palestina, zegt dat de vondst “een politiek standpunt vertegenwoordigt”, volgens de New Arab (The New Arab).

Anat was de god van de liefde, schoonheid en oorlog in de Kanaänitische mythologie. Het verwerpt de zionistische claim dat Palestina een land is zonder volk voor een volk zonder land”, meent Jamal Abu Raid.

Boer Abu Eid die het kleinood “per toeval” vond toen hij zijn land omspitte, ziet er ook een duidelijke symboliek in. “Ik ben zo blij dat ons land nog steeds archeologische waarde heeft. Het betekent dat het ons land is en dat we hier een beschaving hebben sinds duizenden jaren geleden, sinds de tijd van de Kanaänieten.”

Afgodsbeeldje Anat in museum in Gaza

Jozua neemt uiteindelijk het land in bezit en verdrijft de Kanaänieten nadat God Mozes eerder al opdracht had gegeven om het land in bezit te nemen, niet vanwege het volk van Israël zelf maar omdat de strafmaat van de Kanaänieten vol was (Deuteronomium 9:5). 

Kanaän was de kleinzoon van Noach en zoon van Cham. Zijn vader werd door Noach vervloekt nadat hij hem naakt had gezien vanwege diens dronkenschap (Genesis 9:20-25).

Bron: CIP.nl, Patrick Goede, 3 mei 2022.