Waarom het Palestijnse geweld weer toeneemt.

Het lijdt geen twijfel meer wie er achter de toename van de Palestijnse terreur in Jeruzalem, Judea en Samaria zitten. Langzaam maar zeker wordt ook duidelijk wat de reden voor deze nieuwe explosie van geweld is.

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), twee in Gaza gevestigde terreurgroepen, hebben begin deze week een bondgenootschap gesloten om de terreuraanslagen in Judea, Samaria en Jeruzalem te intensiveren. De commandanten van de militaire afdelingen van Hamas en de PIJ kwamen vorig weekend bijeen om over een intensievere samenwerking tussen de beide terreurgroepen te overleggen.

In de afgelopen weken hebben de Israëlische veiligheidstroepen al een duidelijke toename van het aantal terreuraanslagen in de genoemde gebieden vastgesteld.

Foto: Atia Mohammed

Deze aanvallen beperkten zich in het begin tot mesaanvallen en het gooien van Molotovcocktails, maar vorige week donderdag werd een joodse Israëli in het noorden van Samaria doodgeschoten, en afgelopen woensdag probeerde een Palestijnse terrorist een groep Israëlische soldaten met zijn auto te overrijden.

Bron: Brabosch naar een artikel van Yochanan Visser “ANALYSE: Warum die palästinensische Gewalt wieder ansteigt