Gelokt door goedkope prijzen en luxe opgravingen, veroveren Arabische Israëli’s huizen op de Westelijke Jordaanoever.

Van Nablus tot Jericho tot Rawabi, waar wooneenheden een fractie kosten van wat ze in Israël zouden kosten, grijpen Arabieren de kans op een vastgoedbelegging of een droomvakantiehuis.

Doordeweeks woont Khaled in Umm al-Fahm, een bruisende Arabisch-Israëlische stad, waar hij werkt als aannemer in grondwerken. Binnenkort zullen hij, zijn vrouw en hun zes kinderen van 3 tot 13 jaar in de weekenden vertrekken naar de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever, waar ze zich aansluiten bij een golf van Israëli’s die tweede huizen kopen aan de andere kant van de Groene Lijn.

Khaled betaalde NIS 300.000 ($ 95.000) voor zijn Buitenhuis

“Ik heb een appartement, met uitzicht op het noorden, op de zevende verdieping van een gebouw van 11 verdiepingen. Het uitzicht is prachtig, de buurt en de straten zijn geweldig’, zegt Khaled, een pseudoniem, over zijn in aanbouw zijnde nieuwe woningen in het westelijke deel van de Palestijnse stad.

Khaled betaalde NIS 300.000 ($ 95.000) voor zijn buitenhuis van 200 m2.

Hoewel het kopen van onroerend goed in door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden niet illegaal is, kan het publiceren van zijn naam in verband met deze ontwikkeling hem in zowel Israël als de PA problemen kunnen opleveren.

Maar onder vier ogen spreekt Khaled, die een kennis is, zonder omhaal over zijn aankoop van onroerend. En hij is niet de enige.

In gesprek met een groot aantal Arabische burgers van Israël komt een sterke anekdotische trend naar voren van de aankoop van huizen of appartementen in de 40% van de Westelijke Jordaanoever waar de meeste Palestijnen wonen en waar de PA controle uitoefent over de meeste civiele aangelegenheden. (De overige 60% bestaat uit gebieden onder volledige of gedeeltelijke Israëlische controle, waaronder de Joodse nederzettingen en de corridors ertussen. De tendens van Joodse Israëli’s die huizen kopen in die delen van de Westelijke Jordaanoever – zij het om heel andere redenen – is sinds 1967 goed gedocumenteerd.)

Het uitzicht is prachtig, de buurt is geweldig. Er zijn restaurants, speeltuinen
Een weergave van de wijk Jericho Gate in Jericho, Westelijke Jordaanoever. (Met dank aan: SP Architecten)

Een van de meest populaire gebieden is Jericho Gate, een nieuw geplande wijk aan de rand van de stad in de Jordaanvallei; Rawabi, de eerste geplande Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, net ten noorden van Ramallah; Tulkarm en Jenin, de thuisbasis van campussen van de American University, waar bijna de helft van de studenten Israëlisch is; en Rafidia in Nablus, waar Khaled zijn huis kocht van een Palestijnse aannemer toen het nog maar een betonnen omhulsel was.

“Er zijn restaurants, speeltuinen. Het gebouw staat hoog op de westelijke heuvels van de stad, waardoor het het mooiste uitzicht van Nablus heeft”, zegt Khaled.

Nablus Centrale Markt

“Het is op loopafstand van waterpijpcafés, coffeeshops en restaurants. Voor ons is het een vakantieplek. Ik ben van plan om de kinderen mee te nemen naar de markt van Nablus-markt, naar de snoepwinkels.”

Bron: The Times of Israël, TAL SCHNEIDER, 5 februari 2022.