Saladin en de verovering van Jeruzalem op de Kruisvaarders in 1187.

Foto onderschrift: De verovering van het christen Koninkrijk van Jeruzalem door de legers van sultan Saladin op 2 oktober 1187.

Saladin is de westerse naam van Salah al-Din Yusuf ibn Ayyub, de soennitische moslimsultan van Egypte en Syrië die op beroemde wijze een enorm leger van Kruisvaarders versloeg op 4 juli 1187 in de Slag bij Hattin en de stad Jeruzalem op 2 oktober 1187 veroverde.

Daarmee kwam een einde aan het 1ste Koninkrijk van Jeruzalem (1099–1187) van de christen Kruisvaarders. Vijf jaar later heroverden de christen Kruisvaarders opnieuw Jeruzalem en stichtten na de dood van Saladin het 2de Koninkrijk van Jeruzalem (1192–1291)

Saladins fort en Citadel in Latakia Syrië.

Op het hoogtepunt van zijn macht, regeerde Saladin over een verenigd moslimgebied dat zich uitstrekt van Egypte tot Arabië. Saladin werd door moslims en vele westerlingen van latere generaties gevierd vanwege zijn politieke en militaire vaardigheden, evenals zijn vrijgevigheid en ridderlijkheid.

Link naar volledige artikel in Brabosch.com