Israël keurt miljard-Shekel Golan-plan goed om de bevolking te verdubbelen.

Foto: De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman (L) en ex-premier Benjamin Netanyahu (R) openen Trump Heights in de Golan. (Foto David Cohen)

“De Golanhoogten zijn Israëlisch; dat spreekt voor zich. De Israëlische wet wordt sinds 1981 op hen toegepast en ze zijn boven elk debat verheven,” verklaarde premier Bennett.

Israël heeft zondag een historisch ontwikkelingsplan voor de Golanhoogte aangekondigd.

De wekelijkse zondagse kabinetsvergadering, speciaal bijeengeroepen in kibboets Mevo Hama in het noorden, zal naar verwachting groen licht geven voor een NIS 1 miljard ($ 317 miljoen) initiatief om de bevolking van de Golan te verdubbelen, nieuwe gemeenschappen te vestigen, de infrastructuur te verbeteren en banen te creëren.

Premier Naftali Bennett, die zijn initiatief in oktober onthulde, heeft het stimuleren van de Golan-bevolking van 53.000 naar 100.000 tegen 2025 beschreven als “een strategisch doel”.

Bennett werd gedwongen om de vergadering vroegtijdig te verlaten en in quarantaine te gaan nadat hij had vernomen dat zijn 14-jarige dochter, Michal, positief had getest op COVID. Hij verbleef in isolatie in afwachting van de resultaten van een PCR-test.

Het regeringsplan zal NIS 576 miljoen ($ 183 miljoen) toewijzen voor nieuwe woningen over een periode van vijf jaar. Katzrin, met een bevolking van ongeveer 7.200 mensen, is de grootste gemeenschap van de Golan en zou worden gereserveerd voor 3.300 nieuwe huizen. Twee nieuwe gemeenschappen genaamd Asif en Matar zullen worden gelanceerd met elk 2.000 huizen.

Nog eens 4.000 huizen zullen worden gebouwd in andere Golan-gemeenschappen. De Golan is de thuisbasis van 27.000 Joden, 24.000 Druzen en 2.000 Alawieten.

Het initiatief heeft ook tot doel 2.000 nieuwe banen te creëren, vooral in de landbouwtechnologie, en de infrastructuur en het transport te verbeteren.

Israël veroverde de Golanhoogte op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 nadat Syrische troepen Israëlische gemeenschappen in Galilea hadden beschoten. Na de oorlog bood het Israëlische kabinet aan om de Golan en andere gebieden die het veroverde terug te geven in ruil voor vrede. Maar de Arabische wereld weigerde unaniem Israëls aanbod van land voor vrede.

De Arabische Liga kwam in september 1967 bijeen in Khartoem, Soedan, om een antwoord te formuleren, dat bekend werd als de “Drie Nos”, namelijk:

1. Geen vrede met Israël.
2. Geen erkenning van Israël.
3. Geen onderhandelingen met Israël.

De Joodse geschiedenis in de Golan gaat terug tot bijbelse tijden toen het werd aangeduid als de Bashan. Het oude dorp Gamla staat bekend als de Masada van het Noorden. Archeologen hebben tientallen synagogen en mikwe (rituele baden) ontdekt die getuigen van het Joodse leven in de regio.

Israël annexeerde de Golanhoogten in 1981 en in 2019 erkende de Amerikaanse president Donald Trump de Golan als onderdeel van Israël.

Golan bezienswaardigheden zijn onder andere Mt. Hermon, de Banias bron aan de voet van de berg, het Kursi Archeologisch Park, het Gamla Natuurreservaat, Nimrod’s Fort, en de Mt. Beintal uitkijkpunt.

Bron: 26 december Pesach Benson, Verenigd met Israël