Israël lanceert massaal project in Jordaanse woestijn.

Artikel ingekort—volledige artikel click onderaan.

Israël en Jordanië zullen een wederzijds voordelige deal ondertekenen, waarin Israël een gigantisch zonnepark in de Jordaanse woestijn zal bouwen in ruil voor het leveren van meer water aan Jordanië.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) , een Abraham Akkoord-partner van Israël, is ook betrokken bij de deal omdat het het zonnepark zal financieren., terwijl de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry aanwezig is bij het bemiddelen in de deal.

De deal zal naar verwachting maandag in Dubai worden ondertekend door de Israëlische minister van Energie Karine Elharrar, de Jordaanse minister van Water Raed Abu Al-Saud en de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE Abdullah bin Zayeden in aanwezigheid van Kerry.

Ontziltingsfabriek Israël.

Het idee is dat Israël zijn opwekking van hernieuwbare energie zal versterken door een groot zonnepark te bouwen in de Jordaanse woestijn waar meer land beschikbaar is en in ruil daarvoor een ontziltingsinstallatie zal bouwen aan de Middellandse Zee, die dichter bij de grote bevolkingscentra van Jordanië ligt dan zijn eigen kustlijn.

Waarom het belangrijk is: Dit is het grootste regionale samenwerkingsproject dat ooit is ondernomen tussen Israël en zijn buren

Bron: medewerkers van WIN

Link naar Gehele artikel.