Een nacht van terreur (09-11-1938)

Deze week, drieëntachtig jaar geleden, in een schijnbaar spontane uitbarsting van haat, beschadigden of vernietigden nazi-stormtroopers en burgers honderden synagogen en duizenden Joodse winkels in heel Duitsland, annexeerden Oostenrijk en delen van Sudentenland.

In één dag en nacht werden tot 30.000 Joden opgepakt en naar concentratiekampen gebracht. Veel Joden pleegden zelfmoord uit wanhoop. Het was het begin van zeven jaar hel op aarde.
Achteraf gezien was de Kristallnacht de openingsscène in de tragedie van de Holocaust.


Maar er was niets spontaans aan de Kristallnacht.
Integendeel, het was het resultaat van diepere anti-Joodse sentimenten en ideologieën, en een langer proces tijdens de jaren 1920 en 1930 van meedogenloze demonisering van Joden in de beschikbare media en zorgvuldige planning door de nazi-elite.

Het vergelijken van de situatie vandaag met de jaren 1930 is
lastig.
Maar we ontkomen er niet aan om de parallellen te zien, en we doen er goed aan om de waarschuwingssignalen te zien. Veel van de omstandigheden die Europa na de Eerste Wereldoorlog kenmerkten, ontwikkelen zich weer om ons heen: deze omvatten angst, economische onzekerheid, gebrek aan cohesie in het centrum van het politieke leven, regeringen die toenemende uitvoerende macht claimen en alarmerende niveaus van antisemitische sentimenten in de media.

Kristalnacht or Crystal Night

Er zijn grote verschillen tussen de jaren 1930 en nu. Een daarvan is dat vandaag de dag de Joodse staat Israël bestaat; de Joden hebben een veilig thuisland. Dat thuisland is echter niet zo veilig als het lijkt.

Het redactieteam – Israël and Christians Today

Link naar gehele artikel.