Griekenland voltooit muur met Turkije om Afghaanse vluchtelingen af ​​te schrikken.

Zicht op de muur die Griekenland bouwde op de grens met Turkije, in Alexandroupolis, Griekenland, op 10 augustus 2021 [beeldbron: Reuters/Alexandros Avramidis]

Over de Israëlische zogenaamde ‘Apartheidsmuur’, bedoeld om Palestijnse terroristen buiten de deur te houden, horen we de laatste jaren niks meer. De reden is simpel: iedereen bouwt thans muren om dezelfde reden als Israël dat doet.

Protesterende Gazanen aan het grenshek met Israël. Photo by Abed Rahim Khatib

Terwijl EU-lidstaat Litouwen op dit eigenste moment een muur bouwt langs de grens met Wit-Rusland om Afghaanse (en andere) vluchtelingen buiten te houden, zei Griekenland op vrijdag dat het een hek van 40 km aan de grens met Turkije had voltooid.

Bovendien zegt het dat er een nieuw bewakingssysteem was ingesteld om te voorkomen dat mogelijke asielzoekers Europa wilden bereiken na de overname van Afghanistan door de Taliban.

Litouwen: hek met Wit-Rusland

De gebeurtenissen in Afghanistan hebben de vrees aangewakkerd in de Europese Unie voor een herhaling van de vluchtelingencrisis van 2015, toen bijna een miljoen mensen die op de vlucht waren voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten en daarbuiten, vanuit Turkije naar Griekenland overstaken voordat ze naar het noorden reisden naar rijkere staten.

Griekenland stond in de frontlinie van die crisis en heeft gezegd dat zijn grenstroepen alert zijn om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw de toegangspoort van Europa wordt.

Bron: Vlaamse vrienden van Israël

Sky News: https://news.sky.com/story/amp/greece-builds-40km-fence-to-stop-afghan-asylum-seekers-from-entering-europe-12386418