De Taliban heeft de toekomst.

Na de plotselinge ineenstorting van de Afghaanse regering en het leger en de overwinning van de Taliban hebben sommige deskundigen gewaarschuwd voor het gevaar van een mislukte staat, die wordt geleid door een Salafi-jihadi-groep die nauw verbonden is met Al-Qaeda.

De overwinning van de Taliban is een triomf voor hen en de grootste overwinning van Al-Qaeda in een generatie. Het was hun opkomende rivaal, de Islamitische Staat, die de wereld in 2014 verbaasde met hun protostaat in Syrië en Irak (met buitenposten elders) en hun kalifaat. In 2019 verloor ISIS zowel haar macht in Baghouz als, later dat jaar, zijn kalief elders in Syrië.

Talibanstrijders met buitgemaakte wapens van de US.

Al-Qaeda, dat al zo lang aan de zijlijn leek te staan toen ISIS alle glorie door de media-aandacht opslokte, zal een nieuw leven krijgen en Afghanistan zou een veilige haven en laboratorium kunnen worden voor jihadi-zwoegers wereldwijd. Het Taliban-model lijkt veel succesvoller en aantrekkelijker voor extremisten. En een waarschijnlijker golf van de toekomst voor hen dan het ooit angstaanjagende, maar nu bizarre ISIS-model.

Afghanistan wordt een soort jihadi Wild West, waar Amerika af en toe kan en zal moeten toeslaan, dat is het comfortabelere scenario.

Bron: Alberto M. Fernandez*, 16 augustus 2021.