Beruchte NSB’ers kochten Joodse huizen op in Arnhem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkochten de Duitsers panden waarvan de eigenaren veelal Joods waren. In Arnhem gaat het om circa 270 onteigende panden, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. De profiteurs stonden in de rij om woningen voor een prikkie te kopen. Onder hen waren enkele beruchte NSB’ers.

Marinus Barend Scheybeler, commandant van een Weerbaarheidsafdeling (WA) van de NSB, profiteerde in de oorlogsjaren optimaal van de Duitse bezetting. Hij bezat aan het eind van de oorlog twaalf huizen van Joodse Arnhemmers. 

Ook kon hij tijdens een zitting van het Bijzonder Gerechtshof, januari 1949 geen aannemelijke verklaring geven voor 75.000 gulden aan contant geld. Omgerekend zou het nu om circa 450.000 euro gaan. 

In totaal zijn vanaf 1942 ruim driehonderd panden van Joodse Arnhemmers op last van de Duitse bezetter onteigend en verkocht. Minstens 170 profiteurs vanuit het hele land profiteerden ervan, onder wie NSB’ers en pro-Duitse makelaars, advocaten en notarissen. Ruim 50 opkopers kwamen uit de stad zelf.

Bron: De Gelderlander 24 april 2021 Eric v/d Vegt

Joods herenhuis in Arnhem tijdens W.O 2