Fragmenten van bijbelrollen gevonden tussen duizelingwekkende artefacten in Dode Zee Grot der Verschrikking.

Er zijn delen van de bijbelboeken van Nahum en Zacharia, ‘s werelds oudste geweven mand, een 6.000 jaar oud gemummificeerd kind en munten van de opstand van Bar Kochba onder de verbluffende vondsten van een gewaagde reddingsoperatie in de woestijn in Judea.

Bij een verbazingwekkend zeldzame ontdekking zijn tijdens een gewaagde reddingsoperatie tientallen 2.000 jaar oude bijbelse boekrol-fragmenten opgegraven in de grotten van de woestijn van Judea. De nieuw ontdekte rolfragmenten – de eerste vondsten in 60 jaar – zijn Griekse vertalingen van de boeken Zacharia en Nahum uit het Boek van de Twaalf Kleine Profeten, en zijn geschreven in twee handschriften. Alleen de naam van God wordt in de teksten in het Hebreeuws geschreven.

De fragmenten uit de Profeten zijn geïdentificeerd als afkomstig uit een grotere boekrol die in de jaren 1950 werd gevonden in dezelfde “Grot der Verschrikking” in Nahal Hever, die zo’n 80 meter onder een klif ligt. Volgens een persbericht van de Israel Antiquities Authority wordt de grot “geflankeerd door kloven en kan alleen worden bereikt door van de steile rotswand te abseilen”.

Sinds 2017 heeft het IAA het voortouw genomen in een reddingsoperatie zonder weerga om oude artefacten uit grotten in de hele Judea-woestijn te redden tegen de ongebreidelde plunderingen die in het gebied hebben plaatsgevonden sinds de veelbesproken – en lucratieve – ontdekking van de Dode Zee-rollen door bedoeïense herders zo’n 70 jaar geleden. Dinsdagmorgen werd voor het eerst een deel van de schitterende ontdekkingen onthuld.

Bron: Amanda Borschel-Dan in The Times of Israël, 16 maart 2021.