Olieramp op Israëls kust is “Milieuterrorisme” door Iran.

Volgens de Israëlische minister van Milieu Gamliel is de olieramp die Israëls kust heeft getroffen veroorzaakt door een niet-geregistreerd Libisch schip. Deze voer vanuit Iran door de Middellandse zee naar Syrië en loosde de olie voor de kust van Israël en is nu in Irak.

“Nadat we het aantal verdachten bij het incident hadden beperkt, ontdekten we dat het niet alleen om milieucriminaliteit ging, maar om milieuterrorisme”, zei de minister.

Gamliel zei in een persconferentie woensdagvond dat het schip vanuit Iran was vertrokken en zijn zender voor 23 uur had uitgeschakeld voordat het Israëlische wateren binnenging om de olie te lozen. Vervolgens zette het schip zijn reis zogenaamd voort naar Syrië voordat het terugkeerde naar Iran, waar het schip zich op dit moment nog steeds bevindt.

Degenen die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling “moeten de prijs betalen”, betoogde Gamliel. “De eigenaar van het schip heeft zwart bloed aan zijn handen”.

Het betreffende schip is de Emerald, een 19 jaar oud schip dat vele malen van eigenaar is gewisseld, in het verleden heette de tanker EBN BATUTA en voer hij onder de vlag van Malta, voordat hij ging varen onder de vlag van Panama. De operator is de afgelopen jaren GNMTC geweest, een door Libië gecontroleerd bedrijf.

Naar schatting 1.000 ton zwarte teer spoelde aan op meer dan 90% van de 195 kilometer lange kustlijn van Israël. De regering wacht de resultaten van de waterkwaliteitstests af, alvorens mogelijk enkele stranden te heropenen. De stranden langs de kust zijn gesloten.

De schade aan het milieu is enorm zowel voor dieren, planten als ook mensen. Volgens de overheid gaat het om een ecologische ramp waarvan het opruimen jaren kan duren. Zeker acht natuurreservaten zijn getroffen. Het is de meest ernstige ecologische ramp in Israël in de afgelopen jaren.

Bron: Joods.nl Nieuws 3 december 2021

Link naar gehele artikel