Dit is niet mijn Judaïsme!

Foto: Ultraorthodoxe demonstranten steken een bus in brand tijdens een protest tegen de handhaving van de coronavirus lockdown in de stad Bnei Brak, 25 januari 2021. 

Hoe durven deze zogenaamde vertegenwoordigers van het Haredi-judaïsme dat me dierbaar is, de Thora die ze beweren hoog te houden, zo te schande maken!

Op dit moment schaam ik me ervoor een religieuze Jood te zijn. Ik zie en hoor wat er in de wijken Haredi gebeurt, het geweld dat bijna neerkomt op een burgeroorlog, de flagrante minachting voor het leven en de gezondheid van anderen, en ik vraag me af wat er met mijn religie is gebeurd.

Degenen, die mij kennen, weten dat ik het product ben van een gemengd huwelijk, dat ik me op 16-jarige leeftijd tot het judaïsme heb bekeerd en dat ik een groot deel van mijn leven heb doorgebracht met leren en lesgeven aan Haredi yeshivot. Ik maak het grootste deel van mijn leven deel uit van de Haredi-wereld, ook al ben ik het sterk oneens met een groot deel van het Haredi-wereldbeeld.

Minachting corona voorschriften

En dus volg ik met veel pijn wat er nu gebeurt. Gewelddadige bendes van zogenoemde Haredim brengen al onze mensen in levensgevaar door te weigeren maskers te dragen en de instructies te overtreden van een regering die levens probeert te redden. Door te weigeren hun scholen te sluiten, brengen ze hun eigen studenten, hun families en vrienden, en de rest van ons in gevaar. Wanneer de politie probeert de regels af te dwingen, worden zij fysiek aangevallen en nazi’s genoemd en erger.

En dit gedrag wordt op televisie gezien door Israëli’s en door de rest van de wereld. De Chillul Hashem – de ontheiliging van Gods naam – is niet te beschrijven.

Wat moet ik zeggen tegen degenen die me vragen om de roekeloze minachting voor het leven in de Haredi-gemeenschap uit te leggen? Lees verder: Klink hier voor volledige artikel.

Bron: Nathan Lopes Cardozo in The Times of Israël, 25 januari 2021.