Welke geest zal regeren in Washington mbt. het Midden Oosten?

Een wekelijkse reflectie op actuele mondiale zaken met betrekking tot Israël en het Joodse volk vanuit bijbels perspectief. 


Alle ogen zijn op dit moment op Washington gericht terwijl de aankomende president Biden begint aan het gedenkwaardige werk om een ​​diep verdeeld land te genezen. 
 
Biden heeft een heel nieuw team aangesteld op sleutelposities – in het State Department, CIA, National Security Council, USAID en andere agentschappen – die allemaal invloed zullen hebben op het buitenlandse beleid van Amerika in de komende jaren – inclusief beleid dat betrekking heeft op Israël en het Joodse volk. 
 


Er zijn enkele positieve signalen. De nieuwe staatssecretaris Antony Blinken – zoon van een beroemde overlevende van de holocaust, opgegroeid in Parijs, ervaren advocaat – heeft duidelijk verklaard dat de regering-Biden zich volledig blijft inzetten voor het waarborgen van de veiligheid van Israël, die hij omschrijft als “heilig”. Blinken heeft aanwijzingen bevestigd dat de nieuwe regering overweegt om opnieuw onderhandelingen aan te gaan met Iran over zijn nucleaire programma (zoals bijvoorbeeld blijkt uit de benoeming door Biden van sleutelfiguren die verantwoordelijk waren voor de onderhandelingen over de oorspronkelijke JCPOA-overeenkomst die Trump verscheurde). 

Belangrijk is echter dat Blinken deze week de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen vertelde dat de Verenigde Staten geen terrorismesancties tegen Teheran zouden opheffen of activa van Iran zouden vrijgeven om de Islamitische Republiek aan de onderhandelingstafel te laten komen. 
 
Blinken verklaarde ook dat de nieuwe regering de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël niet ongedaan zal maken, noch de Amerikaanse ambassade uit Jeruzalem zal verplaatsen. Hij en Biden zijn “resoluut gekant” tegen de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) -beweging tegen Israël, omdat deze “op oneerlijke en ongepaste wijze Israël uitkiest en een dubbele standaard creëert die we niet toepassen op andere landen.”

Bron 21 januari Israël Weekly Update