Israëlische soevereiniteit in Judea & Samaria zal de twee staten ILLUSIE verbrijzelen

In een opiniestuk gepubliceerd op zaterdag 20 juni 2020 in de Amerikaanse krant The Washington Post, schreef de Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Staten Ron Dermer dat de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit tot bepaalde gebieden in Judea en Samaria niet, zoals veel critici suggereren, de tweestatenoplossing zal vernietigen. Zij zal de illusie van twee staten verbrijzelen. Door dit te doen zal dit de deur openen naar een realistische tweestatenoplossing en het vredesproces uit de doodlopende weg halen waarin het al twee decennia vastzit.

Dermer benadrukte dat het plan niet oproept tot tienduizenden joden uit hun huizen te verwijderen, maar oproept tot ‘een vrede waarin innovatieve infrastructuuroplossingen zowel Israëli’s als Palestijnen in staat stellen vrij te reizen binnen hun respectieve staten’.

‘Het plan vraagt ​​Israël wel om aanzienlijke concessies te doen’, merkte hij op, ‘waaronder meer dan een verdubbeling van de omvang van het gebied dat de Palestijnen vandaag beheersen.’ ‘Maar de vredesovereenkomst die het beoogt, zou Israël achterlaten met verdedigbare grenzen, veiligheidscontrole ten westen van de Jordaan, soevereiniteit over een verenigd Jeruzalem en de Palestijnse vluchtelingenkwestie buiten Israël oplossen.’

Bronnen: Arutz 7, 20 juni 2020 en in the Washington Post, 22 juni 2020