Het vredesplan van Trump biedt een historische kans.

Een vredesverdrag is geen licentie om af te persen. Egypte en Jordanië hebben jarenlang gebruik gemaakt van hun vredesverdragen met Israël als afpersingsinstrument om te voorkomen dat Israël zijn veiligheid en politieke belangen nastreeft.

In toespraken van de nieuwe minister van defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi tijdens hun beëdigingsceremonies, verklaarden beiden zich trouw op het pad van de vrede. “Ik ben verplicht al het mogelijke te doen om politieke nederzettingen te bevorderen en naar vrede te streven”, verklaarde Gantz, terwijl Ashkenazi verklaarde: “Het vredesplan vanpresident Trump is een historische kans. Het zal op verantwoorde wijze en in coördinatie met de Verenigde Staten worden gepromoot en de staten Jordanië en Egypte met handhaving van de vredesverdragen.

1994 vredesverdrag Jordanië met Israël

Zonder de unieke politieke context – het debat over de toepassing van de soevereiniteit van Israël op de Jordaanvallei – zou het gesprek over de vredesverdragen zowel routineus als gepast zijn. Maar in het licht van de…..

Bron: Door Maj.Gen. (res.) Gershon Hacohen op 31 mei 2020