De coronaviruscrisis heeft geholpen de betrekkingen tussen Joden en Arabieren te verbeteren.

Volgens een onderzoek dat zondag is vrijgegeven door het Israel Democracy Institute. De relaties tussen de haredi (ultraorthodoxe) gemeenschap en de rest van de Israëlische samenleving lijken echter te zijn beschadigd.

De meerderheid van het grote publiek (57%) is van mening dat de Joods-Arabische betrekkingen zijn verbeterd, zo blijkt uit de peiling; onderverdeeld naar nationaliteit toonden de Arabieren een grotere verbetering dan de Joden – respectievelijk 65% versus 57%.

Muur tussen Jeruzalem en Bethlehem

Maar als het gaat om de relaties tussen de ultraorthodoxen en de rest van de samenleving, komt er een ander beeld naar voren. Ongeveer 62% van het grote publiek – 57% van de Arabieren en 63% van de Joden – zegt dat de coronaviruscrisis deze relatie matig of zelfs ernstig heeft geschaad.

Graag een beetje afstand in de Jeruzalem tram aub.
Two ultraorthodox Jewish men walking on the street in Mea Shearin district, Jerusalem, Israel.

In de afgelopen paar maanden bleken sommige haredi-buurten de hoogste infectiepercentages te hebben, te beginnen met Bnei Brak en Jeruzalem, maar inclusief Elad, Modi’in Illit en anderen. Momenteel hebben zowel Bnei Brak als Jeruzalem een ​​infectiepercentage van minder dan 1%, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Bron: Israel Democracy Institute, mei 2020