Toen Israël in 1967 weer toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem kreeg, vond men in de Joodse wijk geen steen meer op de andere, zo massaal en systematisch waren de vernielingen tijdens de bijna 20 jaar durende Jordaanse heerschappij geweest. Israël begon meteen met de wederopbouw en benutte tegelijk de kans om archeologisch onderzoek te doen. Tegenwoordig vind je hier niet alleen woonhuizen, winkels en synagogen en een aantal Joodse onderwijsinstellingen, maar ook talrijkemusea.

De maatschappij die voor de reconstructie en ontwikkeling van deze 116.000 m2 grote wijk verantwoordelijk is, zal ongeveer 49 miljoen euro investeren om de infrastructuur te verbeteren. Daartoe behoren een nieuwe vormgeving van openbare pleinen, betere verlichting en bebording alsook zitmogelijkheden voor aanwonenden en toeristen.

Tegelijkertijd moeten enkele verwoeste synagogen opnieuw opgebouwd- en andere gerestaureerd worden. Ook enkele musea vallen onder de restauratieplannen. Daarnaast gaat men een stoeltjeslift van de hooggelegen Joodse wijk naar het plein voor de Klaagmuur aanleggen; deze moet in januari 2022 in bedrijf genomen worden.
Bron: AN∎ Nieuws uit Israël.