Nieuwe luchthaven Ramon bij Eilat geopend (incl. video 1,5 min.)

De nieuwe Israëlische luchthaven bij Eilat is geopend. Met het nieuwe vliegveld worden grote slagen gemaakt voor de bereikbaarheid van het zuiden van het land. Het Ilan and Assaf Ramon Airport ligt negentien kilometer ten noorden van Eiland en bedient vooral toeristen die de badplaatsen Eilat en Akaba (Jordanië) willen bezoeken. Het vliegveld moet tevens als alternatief dienen voor het drukke Ben Gurion Airport van Tel Aviv. In tijden van conflict kan het ook als uitwijkmogelijkheid dienen.

Klik om in te voegen...
Klik om in te voegen...

De nieuwe luchthaven heeft circa vijfhonderd miljoen dollar gekost. Het moet twee oudere luchthavens vervangen. Als eerste is er de kleine luchthaven van de stad Eilat en het Ovada Airport, een vliegveld met vooral goedkope vluchten. Verder is de nieuwe luchthaven Ilan and Assaf Ramon Airport vernoemd naar de Israëlische astronaut Ilan Ramon, die in 2003 omkwam bij de ramp met een Amerikaanse Space Shuttle en naar zijn oudste zoon Assaf. Hij kwam in 2009 om het leven bij een ongeval met de Israëlische luchtmacht.

Klik om in te voegen...

 On he way to Ramon Airport
Het vliegveld, ook wel ‘Ramon’ genoemd, heeft één landingsbaan. Die is gemaakt voor zogeheten widebody-toestellen (met een of meer gangpaden) en heeft een jaarlijkse capaciteit van 2,5 miljoen reizigers.De Israëlische regering wil ook dat Jordanië en Egypte kunnen profiteren van de nieuwe luchthaven. Vakantiegangers kunnen vanaf Ramon doorreizen naar die nabijgelegen landen. In Jordanië is de badplaats Akaba populair, onder meer bij duikers. In Egypte is er de bekende badplaats Sharm El-Sheik. Het is de strategie van Israël om sterkere economische banden op de bouwen met haar Arabische buren. Ook zijn er metershoge wanden langs de grens met Jordanië geplaatst die raketbeschietingen moeten voorkomen.

Geschreven door Kemal Rijken 22 januari 2019 (jonet.nl)

 Video luchthaven 1,5 min.   https://youtu.be/GKqdJKgxZcI